Mot en bättre framtid - Dag 2

Som jag nämnde igår kommer mitt fokus att ligga på de globala målen 12.4 och 13.3. Idag planerar jag att gå igenom olika fakta, rapporter och undersökningar som jag hittat om sophantering, hur den fungerar, vilka insatser som har gjorts och vilken nytta en förbättrad sophantering kan bidra med.


Sophantering i Sverige 


Enligt sopor.nu är det svenska folket generellt positiva och ansvarsfulla till att källsortera och upplever att det är lätt att göra det. Men trots detta visar Förpackningsinsamlingens återvinningsbarometer att många hushåll sorterar fel. Ur deras plock analyser visades att en femtedel av det som lämnas i förpackningsinsamlingen är felaktigt sorterat. Dessutom så tror 30 % av konsumenterna att produkter av papper, plast, metall och glas som inte är förpackningar också får lämnas på återvinningsstationer. (Sopor.nu, 2024) 


Denna okunskap leder till felaktig hantering av avfall, det är också något som jag tidigare upplevt själv. T.ex trodde jag tidigare att aluminiumfolie skulle slängas med plast, men senare fick jag veta att det tillhör metall. För att öka medvetenheten hemma hade jag beslutat att under kommande dagarna ta reda på vilka sopor som är lätt sorteras fel och så jag i framtiden kan sortera sopporna rätt. 


Delmål 12.4 Ansvarsfull hantering av kemikalier och avfall 


Enligt SCB:s rapport har delmålen 12.4 gjort framsteg, men utmaningar kvarstå. För även om Sverige har lyckats bättre än många länder så genereras fortfarande betydande mängder farligt avfall. Vissa höginkomstländer såsom Tyskland och Nederländerna, har kommit längst i hanteringen av kemikalier genom omfattande reglering och innovativ avfallshantering. Detta inkluderar initiativ för cirkulär ekonomi och striktare regler kring kemikalier i produkter. Men dessa länder skapar samtidigt också en hel mängd av avfall. Och dock står många länder, särskilt utanför OECD, inför betydande hinder, såsom brist på teknik och finansiering. (SCB) 


Enligt SÖRAB ger den minskade avfallsmängden miljövinster såsom lägre energibehov och minskade utsläpp av växthusgaser. Forskning tyder på att de årliga växthusgasutsläppen kan minska med 300 000 ton om mängden kommunalt avfall minskas med 5 %. Att förebygga gifter i avfallet bidrar till att minska giftspridningen i samhället genom god hantering och sortering av avfall hemma. (SÖRAB 


Delmål 13.3 Öka kunskap och kapacitet för att hantera klimatförändringar 

Globalt sett har klimat utbildningen och kapacitetsutvecklingen fått en större uppmärksamhet genom olika internationella och nationella avtal såsom Parisavtalet och FN:s klimatprogram. 

I Sverige har vi också utbildningar inom skolan för att höja medvetande på klimatförändring och samtidigt för lära oss hur och vad man kan göra för att förhindra negativa klimatförändringar på jorden. Som exempel får elever göra tester och enkäter som visa på hur mycket ekologisk fotavtryck de gör och vad de tycker är viktigast när det kommer till dem globala målen som FN stiftade. 




Källförteckning 

Sopor.nu (2023-06-07) ”Många källsorterar - men mycket hamnar fel” 

Hämtad 2024-12-02 från Många källsorterar - men mycket hamnar fel - Sopor.nu


SCB (2022-03-18) ”Delmål 12.4 - Ansvarsfull hantering av kemikalier och avfall” 

Hämtad 2024-12-05 från https://www.scb.se/hitta-statistik/temaomraden/agenda-2030/mal-12/delmal-12.4


SÖRAB (2023-12-05) Minska avfallsmängden”

Hämtad 2024-12-05 https://www.sorab.se/start/hushall/minska-avfallsmangden/


Kommentarer

  1. Vilka länder syftar du på här: "Och dock står många länder, särskilt utanför OECD, inför betydande hinder, såsom brist på teknik och finansiering."

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mot en bättre framtid - dag 7

Mot en bättre framtid - dag 6

Mot en bättre framtid - Dag 1